Buang yg KERUH,cedok yg DITAPIS..


1830

'Amy..sat gi hang mai teman tok hang.. tokwan nak pi surau.. hang pi balik mayang ngn mandi..
dah macam tapir jatuh longkang dah.. '


2030

selesai solat.. aku sarungkan seluar pendek dan tshirt lngan pendek..
aku bergegas keluar utk ke rumah nenek ..(sebelah umah ja)
dalam 3 minit ja aku dah sampai ..

" tok ! im cominggg " jeritku smbil melompat ke tilam nenek..

nenek terkejut..

"Astgafirullahalazim..msuk bgi salam dulu.. dah la pakai seluar katak ( sluar pendek ) tak padan dengan pompuan..hang pi tukar pakai kain batik.. "

"alaa tok,dah malam dah.. bukan ada orang nai datang rumah.. abang,tok,tokwan je pun.."
aku menarik muncung..

" hurm.. awat? abang hang tu boleh sangat la tgok betis hang tu? " sindir nenek..

aku terdiam..

~~~~***~~~~

err.. abaikan ! ni kecik lagi -_-

aktiviti aku klau blik kg dulu.. haha

comelnye aku ! waaaa *perasan*

aku bukan suruh korang tengok akan kecomelan aku,aku tahu budak berskirt itu buat korg mcm nk dukung kan? hahaha.. tapi cara aku dari kecil..
pakai skirt,sluar pendek.. dan aktiviti berspender dirumah mrupakan identiti "adik bolat"
dulu la.. DULU ! takkan aku nak buat aktiviti tu skrg? kang aku disumbat ke Tanjung Rambutan..

dengan kata - kata nenek tadi aku tersedar..sampai bila aku nak pakai seluar katak ni ?
katak pon malu.. teruk benar perangai..dah tu Tabiat ke Tebiat ? 
sbenarnya salah aku juga.. dari salahkan orang lain ..aku salahkan diri aku sendiri..
aku bukanlah baik sangat.. tapi berusaha nak jadi baik.. 
sampai bila? klau skrg aku keluar bertudung tapi dirumah aku serupa lelaki tak guna juga..
bertudung itu tak wajib tapi tutup AURAT itu WAJIB !

klau boleh aku nak pakai niqab.. berfurdah.. hihi..
aku mohon agar dapat suami yang membmbing aku ke jalan yang benar..
kalau aku boleh ptong rambut berkarat aku..kenapa tidak dengan perubahan ini ?
lepas ni aku nak derma seluar pendek aku kat bundle.. boleh? haha

nota - minta - kaki : aku jadi role - model dlm citer ni.. pengajaran..pengajaran!
iktibar..iktibar.. yeke? ahh..aku bukan pndai sgt nk brhujah.. baik aku paham sendiri..mudah..
so jangan jadi macam aku.. liat sampai ke besar.. dah boleh jadi bini dah pon (^^,)

mase tgh tggu citer Runninman..aku menelaaah album family! agagaga ketawa berdekah - dekah aku tgok gmbar aku penuhhh dua album.. dari aku lahir smpai aku skolah rendah.. dem! comelnye aku.. haha

41 comments:

  1. aku pun comel gak masa kecik :D

    ReplyDelete
  2. untung la ada gambar masa kecik2 lg ha..hoho...blh tgk comel ke tak...

    gambar naiemah...adoi...dah la blh kira je gmbar tu ada brapa..hilang plak tu..hoho..nasib2.. :(



    *slow2 brubah..insyallah..blh :)

    ReplyDelete
  3. Eza tak de gambar time baby pun.. huhu :(

    ReplyDelete
  4. tak pernah langsung pkai suar pendek dari kechik.. spander pkai la kot! :D

    ReplyDelete
  5. wahh comelnya..hee

    bagus2..ada kesedaran..heee

    good luck dear..semoga terus mendapat hidayah..amin..:)

    ReplyDelete
  6. Hahahaha lawak nya dear ni ..amboihhh nakal tu makin menjadi2 ..tak pe ,asal kami geli harti bace dah best :)


    comelnya time kecik ..yang pakai mcm pampers tu cute ..leh belakun dlm iklan ni hahahhaha

    ReplyDelete
  7. sengal aktiviti berspendar macam member ku perempuan dulu,,hahaha.. :D mase tuh slalu la aku pergi lepak rumah dye.. seronok

    ReplyDelete
  8. yeayy bolat comel mcm kak dila die. haha. seriously yang pakai skirt tu cute gila :))

    ReplyDelete
  9. eh, mase kecik lagi comel lah!
    hehe, tapi sekarang bertambah2 comel dia.

    Kate nak bakal suami yang dpt membimbing eh? Meerole kah? Hihihi :D

    ReplyDelete
  10. Ah.
    asek-asek raningmen.
    asek-asek raningmen.

    oh.
    baidewei.
    memang rasa nak dukung pun.
    kecik-kecik dulu lah.

    besor-besor gini.
    ada juga rasa nak pelangkung.Eh.

    ReplyDelete
  11. so dah ad org ke jadi calon laki tu.. heee...

    terliur gak tgok gmbr2 ni..


    mohon censored len kali. hahahaha

    ReplyDelete
  12. haha.
    awat tayang kan model tak pakai bajuu wehhh. kang wa tergooda kang.
    iman tak kuat neh.

    shitt. agaga.

    wa doakan lu dapat hidayahhh lahh.

    lalallaa.

    ReplyDelete
  13. kecik2 comel la pakai spender je...dah besar2...heheheheheehe....

    ReplyDelete
  14. jum kite berubah same2...
    tp fa tak sanggup nk potong rambut karat fa tuh..sob..sob..

    ReplyDelete
  15. betul weh.
    kita semua tak baik,tp kita semua
    akan berubah utk menjadi lebih baik :)

    ReplyDelete
  16. serius comel bolat masa kecik..rasa macam nak cubit2 jew pipi tu..hehe

    ReplyDelete
  17. comel... comel.. secomelnya...

    verxi lagu rindu-serindunya

    ReplyDelete
  18. haha.. suke bace blog cikbolat nie.. stiap kali entry yg cikbolat buat.. msty best and tersnyum/tergelak gak la bace :D

    bagoslaa.. ade ksdaran :)
    comel cikbolat kcik2 dlu :D

    ReplyDelete
  19. suar pndek mmg taleh dipisahkan lah .. peberet tu ;)

    ReplyDelete
  20. waktu kecik2 dulu suka jugak pakai skirt. hehe

    ReplyDelete
  21. =)..akhirnya ada gak entry masa kecil..biasalah dik..akk pun dulu mcm tu..opss! malunya..=__=" hehe...pengalamn mendewasakan kita...
    bila dewasa mmg mcm tu rasa nak perubaha..mmg comel bolat masa kecik mcm akak..opss!...=)=>kak nasha

    ReplyDelete
  22. haahaha comellah cek bolat dr kecik :)

    ReplyDelete
  23. alahai..omey la die mase tecik..uhuhu
    alhamdulillah,suke hati aku dgr luahan spt ini.. ^_^

    ReplyDelete
  24. comelnya bolat waktu kecik2..:)

    amin..
    akak doakan yg terbaik buat bolat..:D

    bagi akak pakai seluar katak tu tak salah, cuma, untuk diri sendiri je lah..
    macam dalam bilik yang memang tak ada orang lelaki.
    tapi, keluar dari bilik pakailah seluar panjang.
    :)

    ReplyDelete
  25. kami org lama, xda gambar kecik2 banyak2...ada sekeping ja..=)

    ReplyDelete
  26. fyqa tengah komen entry nih smbil pkai seluaq pendek, hahah ;D

    ReplyDelete
  27. wah..comel aa Amy time kecik, esp pic yg 1st tue, hehe.. >_<

    akak rs kalo dpan abg/abah/mane2 laki pun bolat xyah pki sluar katak tue... huhu~.. xpe3..brubah sket demi sket..kn dear?

    ReplyDelete
  28. dri kecik smpai skrg tetap tak comel.



    LALALALALALALALA

    ReplyDelete
  29. gudluck dekbolat.hehehe...dari kecik sampai besar tengok muka cam tak berubah pon.

    ReplyDelete
  30. kat sini ada satu kaki cik bolat,,haha

    ReplyDelete
  31. nak tengok cik bolat pakai pampers mase besar boleh?hauhahaha

    ReplyDelete
  32. dari kecik sampai besar bolat?
    hehe
    :P

    ReplyDelete
  33. comelnyer...nk gigit rasa!..:D

    ReplyDelete
  34. heh!..kita dlu suka pky baju kembang jerk....bila dah besaw trang tang tang ada hati gak nak pkay baju tuh..kekeke...ala ala princess gitu..:D

    ReplyDelete
  35. maintain je ke'bolat'an tu..hehe..ni yg nak tepek gak gmbr masa kecik..yg pasti semua sopan la.haha..xde pualk gmbr xpakai baju..hehe

    ReplyDelete
  36. oh gila comel yang pakai skirt pink tuh~ :O

    *pijak2 skrin laptop

    ReplyDelete
  37. err kite same amy. suke pakai seluar pendek kat rumah. ish3. ntah bile nak berubah. kuikui

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D