Hang tau ka apa itu K E B O K T A ?


Back to My little H O M E T O W N


kenai dak tu nate pa? anda tidak tahu?sila ambil pen dan diary bulu - bulu dan catat..
 ni la orang Kedah panggil K E B O K T A..
nama santifik die aku tak dapat detect ape.. agak - agak ? 
jawapan mesin padi tak diterima okay..
gambar tu cacat sikit, mane ada kebokta willy angkat tayar satu.. mapoh gakk *tepuk dai*

tahun lepas aku tengok pembaharuan kebokta ni ialah ade bumbung.. ade tempat duduk ala - ala terapung..ade pintu.. air-cond ? 2020 nnt kot? haha..tahun ni mesti best lagi kan ?

- aku suka tengok kebokta atas jalan raya.. rase lawak sebab bunyi dengan tapak die macam itik donald duck..
"..tak..tak..tak.."


- aku suka tengok budak kampung masuk bendang tangkap ikan mase orang mengala kebokta.. meriah..

- aku suka tengok sepupu jiran aku bawa kebokta.. walaupon die pandai .. hensem .. anak org senang.. dia tak malu buat keje ni.. Ohsem kan ? die merendah diri.. setiap kali die mngala sawah tokwan ..aku berebut nak hantar air.. hehehehehehehehe..

- aku suka tengok kebokta naik batas petak nak ke petak lain.. lawak ! terkedek - kedek..

ape yang penting.. aku suka kampung aku sekarang ^__^
damai.. sekarang musim luruh.. cantik tau.. nanti aku snap gambar ..

mengala kebokta

jeng - jeng - jeng.. mari - mari naik kebokta .. takpun tangkap ikat sepat guna bubu.. wahhh so syiokk!
lintah ? pacat ? hoii..tolak tepi,mari main lumpoq.. JOM..
sesapa hat dok kedah ni kalau hang tak kenai natang ni ,mai aku nak tampaq pala hilang dai..
rupa hang biji padi taw.. hahaha..



to my babah :
kalau dulu hayun kayu Golf.. sekarang hayun cangkul.. pewwitt ! cayalah babah, tabik spring tuan Amer..

nota - minta - kaki : entry khas buat akak S Aydah .. beliau nak tahu apa itu kebokta.. bahaha
kak.. lepas ni kite naik kebokta okay?

WEH ! padi dah masak,lepas ni musim menuai !!! boleh main layang2.. yeyyyy

- WILCO OUT -

41 comments:

  1. selama ni tak atu..tak pnh dengar pon..hehehe...ni bru tau :)

    ReplyDelete
  2. 11st time tau pasal kebokta ni..er kebotak ni.. er apa2 jela..hehehhe..
    and 1st time jugak tgk benda alah ni..
    teehee~

    ReplyDelete
  3. wuuuu ! tak saboo nk naik ! kat joho xde -.-

    ReplyDelete
  4. Penah tengok, tapi baru tau name dye keboktaaaa. hahaha

    ReplyDelete
  5. woo..bestnya umah dkat2 dgn kwsn padi..
    kat sini lalang bersepah la..hahaha

    ReplyDelete
  6. den tak pona dengo tuh haaaa mnde alah tuh.nsb haa ekau btaw den.tercangguk2 tgk mndo alah tuh.kagummm bonarrrr.boleh lahh bwk p meremppit.

    ReplyDelete
  7. suka tgk sawah padi mcm tu...tenang giler kepala...hehe...
    pagi pagi bangun tu mesti sejuk jer kan....weeehoooo

    ReplyDelete
  8. lahaii , ini ke kebokta ? haha dulu cousin selalu cakap benda ni masa kat kampung . tak tahu pula itu kebokta :)

    ReplyDelete
  9. wah..best lorh!nk ikut pi kg ko la..boleh?haha

    ReplyDelete
  10. okeh..baru tau namanya kebokta..selama ni panggip mesin bajak je..ahah...

    erh..ni ke yg dlm filem hantu kak limah tu?

    ReplyDelete
  11. 1st time dengar name kebokta tu .
    wee ~ macam best je ,
    nak rase jugakk duduk kat kawasn yg ade padi nie .
    urgh ! jelous :D

    ReplyDelete
  12. maya tahu dahhh ! keboktaaaaa !!

    budak budak boeh naik tak atas tuu ?

    ReplyDelete
  13. kebokta.pelik nya bunyi nya

    nak naik jugak! jom cikbolat jom

    ReplyDelete
  14. rindunya akk kg..buatkan akk nak nangis..rindu arwah nenek...=)(kak nasha sanza)

    ReplyDelete
  15. tauuuuu..... DRC tau masa sem 1.... baru tau kot... sbb kat umah DRC xde benada ni..wakakkaa

    ReplyDelete
  16. ko kne tag! padan muke!
    http://speakersekolah.blogspot.com/2012/02/contest-i-love-you-by-rizwan-ewan.html

    ReplyDelete
  17. oooo...tu ke nama dia.nilah benda yang buat usop wilcha nye kaki cacat dalam hantu kak limah kan.hahaha

    ReplyDelete
  18. kebokta? awat mcm kek batik je nme die? hhahhaha

    ReplyDelete
  19. bila nak bawa kebokta tu??

    ReplyDelete
  20. kabokta? tak penah dengar pon,huhu

    ReplyDelete
  21. kebokta??? err, cam tak pernah dgr je cikbolat..perkataan baru nih..

    ReplyDelete
  22. hihihi... baru tauu kebokta :)

    ReplyDelete
  23. kalo kelantan pannggil 'mesin gallo'..hehehe

    ReplyDelete
  24. kan3 bolat..kedah byk bendang cantek2..wuhuu~

    tapi kan..ai takot lintah..hahah

    ReplyDelete
  25. tak penah rasa suasana kampung coz saye takdek kampongg.. huhu.. eh aydah, kat johor ade lahhh.. kat muar, meh datang meh. hahaha

    ReplyDelete
  26. tak pernah tengok lagii.
    lepas ni nak ekot cikbolat balik kampung laaa
    :)

    ReplyDelete
  27. kebokta ..? pelik .. tak pernah dengar pon .. hehe

    rasa-rasanya , kat kelantan, org panggil mesin galo .. tok tau larr.. tok ingat .. heeee

    ReplyDelete
  28. entri berilmu ni...dapat ilmu baru apa itu kebokta dan kegunaannya....thankz bolat.. :)

    ReplyDelete
  29. k ohsem sangattt !
    tak jadik beli siwftttttt, beliiiiii
    keboktaaaa ah pasnehh

    ReplyDelete
  30. best dapat alek kg..:)

    p/s :: like aw...:D

    ReplyDelete
  31. nak reka kebokta baru,.. yg ada turbo bahahahaa

    ReplyDelete
  32. ni ler ye bntg yg plh hawt kat mesia....><

    ReplyDelete
  33. hooooo, baru tauuuuu..!! ;) terbaik la cik bolatt! :D kampung Eza takde benda ni sebab tu baru first time tengok kat blog bulat. Hehe, harap maklum.

    ReplyDelete
  34. kebokta? kenderaan br eh? XD
    bestnye kg adik akak nie.. >_< nk gi sane, leh?

    ReplyDelete
  35. hahaha..suka tgk gak..weeeeeeeeee.. !!! mcm best ja tgk org bawa kebokta ni kan ^_^

    *sini pon musin luruh gak ^_^

    ReplyDelete
  36. Kebota... hurm dolu2 time wat research ade gak terjumpe nate nie.. kecik2 dolu2 pun suke kacau pakcik punye kebota.. usik sana sini hehe..( nasib x rosak..)hahah

    \\( ^_^ )//

    ReplyDelete
  37. wah...kampung u Kedah kt mana ni? hehehe

    ReplyDelete
  38. nadh nak pjm kubota leh tak? kita racing. :P

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D